Edifici històric

L'antic Hospital de Santa Caterina és un bell edifici barroc del segle XVII integrat al centre de la ciutat de Girona i que ha estat més de tres-cents anys en funcionament. La seva història, però, es remunta al segle XIII, moment en què la institució que el regentava va fundar el primer hospital.

L'antic Hospital Santa Caterina és un bell edifici barroc del segle XVII integrat al centre de la ciutat de Girona i que ha estat més de tres-cents anys en funcionament. La seva història però es remunta fins al segle XIII, moment en què la institució que el regentava va fundar el primer hospital.

La funció que realitzaven hospitals i entitats similars durant l'època medieval i fins al renaixement eren la caritat i l'acolliment als més necessitats. Els hospitals actuaven com a refugi de pelegrins, orfes i malalts i estaven situats fora dels centres urbans.

En aquest context és on trobem els antics hospitals medievals de Girona: l'Hospital dels Capellans, l'Hospital dels Pelegrins i dels Leprosos a Pedret i més endavant el Nou Hospital de Girona. Al 1211 la confraria de Sant Martí compra uns terrenys del Pla de Girona, prop del camí ral de Barcelona i actual Plaça del Lleó, per tal de construir-hi aquest Nou Hospital. Tot sembla indicar que ja estava en ple rendiment quan, entre 1225 i 1226, es decideix aixecar una església adjacent sota l'autoritat episcopal de l'Abat de Sant Feliu que va proposar que es fes sota l'advocació de Santa Caterina. Aquest seria el moment pel qual l'Hospital Nou passaria a conèixer-se com Hospital Santa Caterina, Verge i Màrtir.

antic_hospital

L'any 1571 esdevindria Hospital reial i així ho testifica l'escut encara conservat a l'entrada del Pati de les Magnòlies de l'edifici actual. Aquest fet s'escaigué perquè Felip II donà un cop d'efecte en contra als enfrontaments que reclamaven més inversions per Catalunya. En aquest cas, l'escut significava que atacar l'Hospital era sinònim d'atac reial. Al segle XVI però, les autoritats varen decidir tirar a terra aquell hospital i traslladar-lo a l'interior de la ciutat. Les raons eren purament defensives, a banda que calia eixamplar la muralla i la construcció del baluards defensius. I així fou, l'hospital fou enderrocat i començaren les obres del nou Hospital Santa Caterina fins que arribà el dia que el Bisbe de la diòcesi, Josep Ninot, col·locà la primera pedra: era el 16 de maig de 1666.

rec_escut

La construcció de l'actual edifici es realitzà entre el 1666 i el 1679, en un nou emplaçament a l'interior de les muralles. Al cap d'un any, el 1667, les primeres sales hospitalàries ja estaven en funcionament i el final d'obres s'esdevingué el 28 de desembre de 1679, just quan s'acabà la capella annexa. D'aquesta manera s'naugurava amb gran pompa el nou Hospital, un edifici nou i modern que responia a les necessitats sanitàries d'aquell moment. Durant el segle XVIII l'edifici va consolidar l'estructura final i van ampliar els seus serveis: al 1765 es construí la Casa de la Misericòrdia, una casa al costat de l'hospital que més endavant evolucionà cap a la construcció de l'Hospici just al davant. Al 1785 es va incorporar l'edifici annex de la casa de la Convalescència.Al llarg del segle XIX l'Hospital va patir diversos canvis: va assumir les competències de l'hospital de Pedret i dels Capellans i durant els setges de 1808 i 1809 aquest patí greus destrosses que més endavant foren pal·liades. Al 1855 l'edifici passà a dependre de la Diputació ja que al 1849 s'havia establert la Llei de la Beneficència que regulava les institucions i funcions sanitàries. Fins al final de segle l'hospital evolucionà de manera insòlita fins que al 1931 passà a dependre de la Generalitat per al 1940, època de postguerra i durant la dictadura del General Franco, tornés a dependre de les diputacions.

Tot i que l'Hospital s'havia anat reformant contínuament, l'any 1985 es va incorporar a la Xarxa Hospitalària i al 1988 durant la inauguració d'uns quiròfans, el llavors conseller de Sanitat de la Generalitat de Catalunya, Xavier Trias, va indicar la necessitat de traslladar aquest hospital i realitzar un nou projecte. El 1992 va ser l'any en què es va crear l'IAS i l'hospital Santa Caterina va passar a formar part de nou de la Generalitat de Catalunya. La idea d’un nou projecte i del trasllat d’aquest servei sanitari a la població de Salt continua endavant i al 1994 l'IAS, l'Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya signen un conveni en què el solar que ocupa l'hospital Santa Caterina és transferit a la Generalitat i que és voluntat d’aquesta "aprofitar aquest espai per agrupar la majoria de les dependències administratives de les seves diverses àrees competencials a la ciutat de Girona, aconseguint d'aquesta manera una millora notable del servei que presta als ciutadans, una recuperació exemplar per al servei públic d'un equipament històric i d'un edifici catalogat (...)".

actual_edifici

Al 2001 l'IAS convocà el concurs d'idees del nou Hospital i l'any 2004 l'Hospital Santa Caterina tancà les portes per primer cop en la seva història, per obrir-les de nou a Salt, al nou parc hospitalari Martí i Julià. A partir de llavors es convocà el concurs d'idees per al nou edifici de la Generalitat i entre el 2006 i el 2009 s'han fet les obres de l'edifici nou annex a l'històric, que s'ha restaurat i rehabilitat. L'edifici del segle XVII continuarà dempeus però amb una nova funció: la de contenir els serveis de la Generalitat de Catalunya a Girona, una funció també de servei a la ciutadania com aquell antic hospital.

nou_projecte

L’antic Hospital de Santa Caterina va ser declarat el juny de 2013 Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
L’antic Hospital és el successor d’un hospital encara més antic del mateix nom que hi havia al segle XII. Es va edificar el 1666 per iniciativa del bisbe Josep Ninot, el 1678 es va construir l’escalinata amb accés des del pati interior i el 1781 s’hi va afegir la casa de convalescència. Va ser destinat a les funcions hospitalàries i caritatives des dels seus inicis, de la segona meitat del XVII fins al 2004, any del seu tancament definitiu.
Aquest és un edifici del segle XVII d’estil barroc. Consta d’una edificació principal amb un gran pati central, una església a ponent d’estil neoclàssic relligada compositivament amb l’Hospital i un cos construït a finals del segle XIX, en la part de llevant, anomenat Casa de la Convalescència.

Aquesta declaració ha impulsat la definició del projecte museològic de visites culturals a l’edifici, el qual inclou: l’Espai d’Interpretació, amb l’exposició arqueològica; l’antic Hospital de Santa Caterina com a edifici declarat Bé Cultural d’Interès Nacional; el quadre El gran dia de Girona, de Ramon Martí Alsina, dipòsit del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) al Museu d’Art de Girona (Md’A); la Farmàcia Hospitalària i la seva rebotiga; l’escultura el Tors de Venus, d’Aristides Maillol, ubicada al passatge que porta el nom de l’escultor; i finalment les restes de les muralles de la ciutat, ubicades a la vorera de la Gran Via de Jaume I.

BCIN

 

 

 

 

 

El 2016 es compleixen 350 anys de la data de col·locació de la primera pedra de l’antic Hospital de Santa Caterina. La institució va ser, al llarg de més de tres segles, la malla que va teixir la xarxa sanitària gironina, basada en l’assistència, la beneficència i la caritat. A data d’avui conserva, ara com a seu governamental, l’esperit de servei a la ciutadania com a llegat. Arribat aquest aniversari, és el moment de retre homenatge a la memòria històrica de l’edifici, que ha esdevingut un patrimoni immaterial inherent a la ciutat de Girona.

  • Exposició: “350 anys al teu costat. Memòria de l'antic Hospital de Santa Caterina”

La mostra parteix dels fons d’imatges dels principals arxius de la ciutat, i vol posar de relleu la memòria històrica de l’hospital, feta de vivències, emocions i records propis d’un edifici assistencial, una memòria digna de ser preservada. 

Del 9 de juny al 17 de desembre

Espai Santa Caterina i passatge d’Aristides Maillol

 

  • Cicle de conferències

 

 

 

La commemoració vol traspassar els murs de l’edifici i fer recordar especialment les vivències dels homes i les dones que durant 350 anys han estat protagonistes de l’hospital, on han trobat acollida, remei o consol; els homes i les dones, en definitiva, que han fet seu l’indret i la seva història.

El cicle de conferències permetrà aprofundir en el coneixement sobre la història i el valor patrimonial i institucional de l’antic hospital:

 - 19 de maig, 19.30 h. Auditori Josep Irla

“L’antic Hospital de Santa Caterina, 350 anys d’història”

A càrrec de Carme Clusellas, directora del Museu d’Art de Girona

 - 1 de juny, 19 h. Espai dels Amics del md’A

“L’Hospital de Santa Caterina, refugi de pobres, rodamóns i expòsits. De la caritat a la solidaritat al llarg de la història (XIII-XIX)”

A càrrec de Miquel Borrell, doctor en història. Conferència organitzada pels Amics del md’A

 - 16 de juny, 19.30 h. Auditori Josep Irla

“L’antic Hospital de Santa Caterina: la mirada dels que hi van treballar. Valors i conviccions”

Taula rodona amb la participació de Lluïsa Vilardell, infermera maternoinfantil; Joan Colomer, cap del Servei de Medicina Interna, Miquel Beltran, oncòleg, i Martí Masferrer, exconseller delegat de l’Institut d’Assistència Sanitària, que actuarà com a moderador.

En el marc dels actes de commemoració dels 350 anys de l'Antic Hospital Santa Caterina s’ha volgut dedicar una jornada a recordar la funció de l’edifici com a centre sanitari. La institució va ser al llarg de més de tres-cents anys la malla que va teixir la xarxa sanitària gironina, basada en la caritat, la beneficència i l’assistència. A la taula rodona de dijous es vol fer un repàs a història de l'hospital a través del testimoniatge dels qui la van viure en primera persona, recordant el Santa Caterina com el bressol de l'oncologia a Girona i de tots els canvis que va experimentar des dels anys 70 fins a l’actualitat, en què es va convertir en un hospital modern, integrat en la xarxa sanitària pública del país (1985) amb unes noves instal·lacions al Parc Hospitalari Martí i Julià (2004).

 - 29 de setembre, 19.30 h. Auditori Josep Irla

“El model d’administració pública dins l’Estat català”

A càrrec de Quim Torra, advocat, editor i escriptor

 - 20 d’octubre, 19.30 h. Auditori Josep Irla 

"Lideratge, organització corporativa i valors, basats en la regla de Sant Benet"

A càrrec del P. Ignasi Fossas, prior de Montserrat

 

Auditori Josep Irla, pl. Hospital, 1

Espai dels Amics del md’A, Pujada de la Catedral, 12

 

  • Visites a l’antic Hospital de Santa Caterina

 

 

Fruit d’una iniciativa impulsada pel Museu d’Art de Girona, es presenta un nou programa de visites que permet descobrir al visitant el patrimoni i la història de l’hospital, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2013.

El recorregut permet visitar el Pati de les Magnòlies, el Vestíbul Institucional - amb els característics arrambadors ceràmics del segle XVII-, la farmàcia hospitalària d’època barroca, una de les més antigues de Catalunya i importants d’Europa, i l’antiga capella  - avui Auditori Josep Irla- on s’exposa el quadre El gran dia de Girona, de Ramon Martí Alsina.

A més, a partir del mes de setembre, l’Espai d’Interpretació de l’Hospital de Santa Caterina oferirà al visitant el relat de l’evolució de l’hospital i l’assistència sani­tària en la Girona medieval i moderna.

 

  • Visites amb servei d’audioguia

Tots els dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 14h (excepte el 25 i el 26 de desembre, 1 i 6 de gener)

 

  • Visites guiades teatralitzades

30 de juny i 7 de juliol, de 19.30 a 21 h. “Salut i tapa. Històries d’un hospital”

 

  • Vermut d'art 

22 d'octubre, a les 12 h. (preu: 4,5 € // Preu Amics del md'A: 2€)

Descobreix alguns dels espais més emblemàtics i menys coneguts de l’antic Hospital de Santa Caterina: la farmàcia hospitalària, una veritable joia barroca; els esgrafiats noucentistes del Pati de les Magnòlies i l’Auditori Josep Irla, presidit pel majestuós quadre El gran dia de Girona. Visita guiada a càrrec d’Isabel Juan, historiadora de l’art. En finalitzar, s’oferirà als assistents un vermut de bóta per gentilesa de La Simfonia, formatges i vins.

 

  • Visita guiada a l'exposició en motiu de les Festes de Sant Narcís 

29 d'octubre, a les 12 h

 

  • Llibre commemoratiu “Antic Hospital de Santa Caterina, 350 anys d’esperit de servei”

 

 

La commemoració tindrà com a cloenda la presentació d’una publicació que vol deixar testimoni de la trajectòria històrica de l’hospital  i del seu patrimoni arquitectònic i artístic, alhora que explicarà la seva rellevància en la vida ciutadana de Girona:

9 de novembre, 19 h, Auditori Josep Irla

Presentació del llibre Antic Hospital de Santa Caterina, 350 anys d'esperit de servei amb presència dels autors: Rosa Gil, David Iglesias, Isabel Juan, Enric Mirambell, Quim Nadal, Natalia Navarro, Laura Tàrrega i Carles Vela.