• Imprimeix

La muralla i el polvorí

La campanya arqueològica de 2006 va descobrir el polvorí i la muralla.

rec_polvori

La muralla construïda al segle XV i que es troba just a sota de l'avinguda Jaume I, és doble i té dos panys de pedra amb un farcit intern de terra. El pany de fora ressegueix la vorera i l'intern l'avinguda. Al final, ja fent xamfrà entre el carrer Joan Maragall i la plaça Sibil·la de Fortià, trobem una construcció que segons plànols del segle XIX defineixen com un polvorí, un recinte per guardar-hi armes i pólvora.

Durant el segle XVII i la Guerra dels segadors i posteriorment la de Successió, les forces franceses varen intentar envair Girona diverses vegades. Finalment, es va decidir invertir en defensa i es començaren a renovar les muralles tot seguint el model francès de Vauvan, un model que ja no construïa muralles altes sinó una defensa més baixa, amb murs inclinats i baluards, estructures pentagonals que s'adossaven al mur i que permetien una millor defensa de flanc a un tram de muralla; a més per dins s'hi podia circular, transportar artilleria i canons i a Girona es va optar per aquest model.

La construcció de l'Hospital Santa Caterina va paral·lela a la construcció del Baluard de Santa Clara. La remodelació de la muralla va provocar que edificis emblemàtics com l'Hospital Nou, l'antic hospital medieval precursor del Santa Caterina i el convent de Santa Clara, desapareguessin per la construcció d'aquests baluards. Fins a cinc d'aquestes estructures foren construïdes en el barri de Mercadal: Figuerola, Santa Creu, el del Governador, Santa Clara i Sant Francesc però no només provocaren la demolició de certs edificis sinó també part de carrers, com ara el de Savaneres, just davant de l'antic hospital i que va ser descobert i estudiat durant una campanya arqueològica, l'any 2006.