• Imprimeix

Els esgrafiats del Pati de les Magnòlies

Hi destaquen un rellotge de sol i les figures de Santa Caterina i Sant Jaume.

rec_esgrafiats

L'any 1928 el decorador Josep M. Busquets va realitzar aquesta sèrie d'esgrafiats en les parets del pati del pati de les magnòlies, que ajuden a tenyir d'elegància i melangia aquest espai. La temàtica és ornamental, columnes salomòniques i figures geomètriques, però en destaca a la paret sud un rellotge de sol i les figures de Santa Caterina i Sant Jaume, els sants titulars de l'hospital amb els atributs del seu martiri, a la paret nord. La composició bicromàtica d'aquests esgrafiats s'adapta a l'estructura original del pati barroc, així com la distribució de les finestres i balcons.

Josep M. Busquets, membre de tota una nissaga familiar dedicats a les arts decoratives va realitzar diversos treballs, la majoria vinculats al cercle artístic de l'arquitecte noucentista Rafel Masó. La restauració d'aquests esgrafiats es va dur a terme durant el 2008.

 

La instal·lació del rellotge de sol

Es va completar l'any 2016 dins dels actes commemoratius dels 350 anys de l'antic Hospital de Santa Caterina, amb la col·laboració de la Societat Catalana de Gnomònica, que va facilitar els càlculs, els estudis tècnics i la proposta de disseny.

Es va optar per un disseny harmònic amb el conjunt de l’esgrafiat històric tant en composició com en colors. La lectura dóna la informació de l’hora i també el detall dels equinoccis i els solsticis. Amb aquesta opció es fomenta la cultura del coneixement i la ciència, aspectes molt presents en aquest edifici des dels orígens.

Finalment, la peça es completa amb la inscripció d’un lema, que recull les paraules del primer president de la Mancomunitat de Catalunya, Enric Prat de la Riba: “La força de les nostres idees la mesurarà el temps”.