Espais patrimonials

L'Hospital de Santa Caterina, actual edifici de la Generalitat a Girona, és un magnífic edifici barroc del segle XVII, situat al cor de Girona, entre l'avinguda Jaume I i la Plaça Catalunya, arrecerat de les antigues muralles de la ciutat.

L'edifici és de caire civil i era destinat a les funcions hospitalàries i caritatives des dels seus inicis, de la segona meitat del XVII, fins al 2004, any del seu tancament definitiu. 

El 2013 el Govern declara Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) l'antic Hospital de Santa Caterina.

 

L'Hospital de Santa Caterina, actual edifici de la Generalitat a Girona, és un magnífic edifici barroc del segle XVII, situat al cor de Girona, entre l'avinguda de Jaume I i la Plaça de Catalunya, arrecerat de les antigues muralles de la ciutat. L'edifici és de caire civil i era destinat a les funcions hospitalàries i caritatives des dels seus inicis, de la segona meitat del XVII, fins al 2004, any del seu tancament definitiu. El 2013 el Govern declara Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) l'antic Hospital de Santa Caterina.

El 16 de maig de 1666 el bisbe Ninot col·locava la primera pedra i al cap d'un any s'habilitaven les primeres sales; del 1678 tenim notícies de l'acabament d'obres a la Farmàcia -encara avui conservada i considerada una joia històrica- i el 28 de desembre de 1679, s'inaugurava la capella annexa.

L'edifici de l'antic Hospital de Santa Caterina és de planta rectangular i de grans dimensions que responen a la seva funció sanitària. Segueix un model usual dels hospitals europeus i espanyols de segles XVII i XVIII amb pati central, església adjacent i exterior escàs de decoració, en aquest cas una façana barroca construïda amb pedra de Girona. La portalada està emmarcada amb pilastres dobles que sostenen una llinda treballada amb decoracions esculpides. Al damunt es troba una fornícula buida que molt probablement deuria contenir una imatge, o bé de la Verge Maria o potser de la titular Santa Caterina, avui desapareguda. Dues finestres enreixades a banda i banda de la porta, quatre balcons amb baranes, i a sobre, als extrems, dues obertures circulars com ulls de bou, una galeria de 25 finestres arrenglerades en el pis superior i un coronament que remata l'obra, donen prou concòrdia al conjunt però són els únics elements que constitueixen l'austera façana que dóna accés al pati interior.

Travessant el pati rectangular, s'alça en l'eix central la magnífica escalinata principal que dóna accés al primer pis i al vestíbul central. Al llarg d'aquest vestíbul trobem les dependències de l'Hospital situades a l'entorn d'aquest pati i que corresponen a unes gran sales rectangulars que més endavant serien compartimentades en petites habitacions. Aquestes sales allargades era on es disposaven els llits per als malalts, separats els homes de les dones. En total existeixen tres plantes articulades al voltant del pati, cobertes amb volta catalana i amb llunetes, a excepció de la darrera planta que la corona una encavallada de fusta. Les obres de remodelació del segle XVIII van continuar i en un moment indeterminat, es va decidir elevar el sostre a la darrera planta i es condicionà una nova sala pels malalts.

Durant el segle XIX i XX cal destacar els canvis i transformacions a l'interior de l'edifici, constants fins a l'actualitat degut a la seva utilització com a Hospital: al 1933 es va restaurar la sala de la maternitat, i el president Francesc Macià inaugurà una clínica per a la infància i anys més tard s'habilità una bugaderia, un cosidor, planxador, una cuina nova per un hospital que en aquell moment comptava amb 408 llits.

Espais patrimonials

Descobreix l'antic Hospital de Santa Caterina endinsant-te en la història a través de l'Espai d'Interpretació, passeja pel Pati de les Magnòlies, fascina't amb la farmàcia hospitalària d'època barroca i impressiona't amb un dels quadres més grans de la història de la pintura catalana: El gran dia de Girona , de Ramon Martí Alsina.
Les visites es fan amb audioguia tots els caps de setmana i festius.
També hi ha programades visites guiades que es duen a terme des del Museu d'Art de Girona.

Horaris de visita:
Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14 h

Preus
General: 3,5 €
Reduïda: 2,5 €
Combinada: 6,5 € (Antic Hospital de Santa Caterina + Museu d’Art de Girona)

Visites guiades
Consulteu-les a l’agenda del md’A: www.museuart.com. Preu: 4,5 €

Serveis
Audioguia amb idiomes

Visites concertades:
Servei de visites concertades per a grups escolars i per a grups adults, prèvia concertació.

Grups escolars
Consulteu el programa anual d'activitats educatives i tallers d'art (Oferta educativa)

Grups adults
Idiomes: català, castellà, anglès i francès
Grup màxim de 25 persones per guia
Preu 95€/grup

Per a més informació, consulteu el web http://www.museuart.com/visitans/antic-hospital-de-santa-caterina/

 

Informació i reserves
Museu d’Art de Girona
Tel. 972 20 38 34
mageducacio.cultura@gencat.cat
museuart_girona.cultura@gencat.cat

Visites